Türkiye’nin milli SİHA sistemlerini üreten Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA, 750 bin uçuş saatine ulaşarak Türk havacılık tarihine geçti.
Bayraktar TB2 SİHA, terörle mücadele operasyonlarının yanı sıra insani yardım görevlerinde de etkin rol oynadı. Ayrıca Kardeş ülke Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ işgalini sonlandırmasında, Ukrayna’nın Rusya ile savaşmasında ve Türkiye’nin Mavi Vatan’ın korunmasında önemli bir güç çarpanı oldu. NATO ve AB üyesi ülkelerin de tercihi olan Bayraktar TB2 SİHA, 33 ülkeye ihracat edildi.
Bayraktar TB2 SİHA, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdi. 2015’te silahlandırılan insansız hava aracı, Türkiye’nin savunma sanayiinde geldiği noktayı ve dünyada oyun kurucu bir güce sahip olduğunu kanıtladı. Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kıran milli SİHA, 750 bin saatlik uçuşla birlikte dünyada rekor sayılacak düzeyde %93’lük bir yerli sanayi katılımıyla üretildi.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA’nın 750 bin uçuş saatine ulaşmasının Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinin bir göstergesi olduğunu belirterek, “Bayraktar TB2 SİHA, Türkiye’nin gururu ve dünyanın saygı duyduğu bir sistemdir. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Bayraktar TB2 SİHA, tüm kritik aksamı, tasarım ve yazılımları Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen bir sistemdir. Bayraktar TB2 SİHA, 12 metre kanat açıklığına, 650 kg maksimum kalkış ağırlığına, 55 bin feet servis tavanına, 24 saat havada kalma süresine, 150 kg faydalı yük kapasitesine ve 150 km menzile sahiptir. Bayraktar TB2 SİHA, ayrıca MAM-L ve MAM-C gibi milli akıllı mühimmatlarla donatılmıştır.
Yorumlar