15 Aralık 2014 tarihinde imzalanan sözleşme ile başlayan Türksat 6A Milli Haberleşme Uydusu Projesinde önemli bir adım daha atıldı. Ön tasarım çalışmaları tamamlanan milli uydunun ön tasarım sonuç raporu, 31 Aralık 2015 tarihinde TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilen toplantıda sunuldu.
Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin söz konusu projeyle birlikte uzay teknolojileri alanında önemli bir aşama kaydedeceğini bildirdi. Prof. Dr. Ensar Gül, projenin 2019 yılı başında tamamlanması talebinin, projenin yönetici kurumu TÜBİTAK Uzay ile yürütücü kurumlar TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH temsilcilerine iletildiğini ifade etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türksat, müşteri olarak hem proje finansmanına katkı sağlıyor, hem de projenin takibini yapıyor.
Üretildiğinde 4,2 ton ağırlığında olacak olan Türksat 6A uydusu üzerinde haberleşme ve TV yayıncılığı için 20 adet Ku-Bant aktarıcı yer alacak. Türksat 6A, Türkiye ve Avrupa kapsama alanlarının yanı sıra, Hindistan, Bangladeş, Malezya, Singapur ile Tayland’ı kuşatan Uzak Doğu kapsama alanına sahip ilk uydumuz olacak.
Uçuş yazılımı ve tasarımı tamamen Türk mühendislerince gerçekleştirilen Türksat 6A haberleşme uydusu 546 Milyon TL’lik bütçe ile Türkiye’nin en büyük AR-GE projesi unvanına sahip. Uydunun 2019 yılında uzayda yerini alması hedefleniyor.
Yorumlar