Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergilenen yerli ve milli Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni tanıttı.
Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN’ın beraber gerçekleştirdiğini aktaran Varank, “Türkiye’nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu işlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiş olduk.” diye konuştu.
Varank, özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirterek “Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN’la beraber Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK BİLGEM olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık.” dedi.
Çakıl’ın ilk üretimde çalıştığını kaydeden Varank, ”Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız. Ben burada tabii, genel müdürümüze, ASELSAN’a çok teşekkür etmek istiyorum. Burada TÜBİTAK’la gerçekleştirdikleri iş birliği işte böyle güzel neticeleri ortaya çıkardı.” diye konuştu.
MİLLİ İŞLEMCİ ÇAKIL ‘IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Aselsan ve Tübitak Bilgem ortaklığı ile geliştirilen Türkiye’nin ilk işlemcisi ÇAKIL ‘ın teknik özellikleri.
- Tek çekirdek
- 400 MHZ saat hız
- 27 mm2 yonga alanı
- 65 nm üretim teknolojisi
- 64 bit RISC-V mimarisi
- 1.8 W güç tüketimi
- TSMC üretimi
- 4 issue
Aselsan ve Tübitak Bilgem tarafından geliştirilmesi devam eden Milli İşlemci ÇAKIL ‘ın ileride 800 MHZ hızında, 10 W güç tekimine sahip, 4 çekirdekli bir mimariye sahip olması hedeflenmekte.
Her şey, ilk adımla başlar. Önce üretelim, adımımızı atalım.Sonra dünyanın en iyisi olma yolunda da ilerleriz.İnancım o ki, böylesine güçlü beyinlerimiz, insan kaynağımız varken dünyanın bir numarası oluruz.Ve yalnızca çip alanında falan değil, hem de her alanda.Gerçekten gurur duyuyorum.Yıllardır kendime olmayan güvenim geldi, güven duygusunu tadıyorum.Çok şükür.
Çin, Tayvan ve ABD ekseninde yaşanan gelişmeler ileride bir Mikro ÇİP konusunda krizi tetikleyebilir. Böyle bir durumun yaşanması sivil ve askeri tüm sektörleri ciddi etkileyecektir. Türkiye’nin acilen stratejik öneme sahip projeleri için Mikro ÇİP üretimi haritasını belirleyerek bu konuda ciddi yatırımlar yaparak kısa sürede faaliyete geçmesi gerekiyor.
Olası bir çip krizi Türkiye’nin beklenmedik bir savaşa sürüklenmesi durumunda akıllı mühimmat stoğunu bile ciddi oranda etkileyecek belki de akıllı mühimmatlarını kullanamaz duruma getirecektir.
Başlangıç için iyi bence artık seri üretime geçmek lazım çip konusunda. Çip hiçbirzaman elde kalmaz arabada motorda tank da kullanılır geliştirilir o yüzden seri üretimine başlamak ve ülkemizi bu konuda geliştirmek lazım. Bu alanda birçok mühendis ve personel eğitmek gerekiyor.