16 Haziran 1961 TCDD fabrikalar ve cer daireleri yönetici ve mühendisleri ile toplantıda ulaştırma bakanlığının yazısı okunarak, 29 Ekim 1961 tarihine kadar binek otomobili tipinin geliştirilmesi görevinin TCDD işletmesine verildiği bildirilir.
Bu iş için 1.400.000 tl. ödenek ayrıldığı belirtilir. Süre 4,5 aydır!. Bu süre içinde bu çapta bir geliştirme çalışması yapılabilir mi ki? Bırakınız geliştirmeyi hiçten yola çıkarak çalışabilecek bir otomobil yapılabilir miydi?
Tüm ülkede üniversiteden basınına, bir avuç sanayicisinden politikacısına, sesi duyulabilen kimse ne otomobil ne de motor yapılabileceğine inanıyor, özel sohbetlerde, röportajlarda, film gösterili konferanslarda bu görüş vurgulanıyordu.
Fakat bu inanılmaz şey gerçekleşiyor ve 28 Ekim 1961 sabahı Türkiye’de yapılan bir otomobil ‘Devrim Otomobili’, kaportası pürüzsüz olmasa da, kendi tekerlekleri üzerinde ve yine Türkiye’de yapılan kendi motorunun gücüyle büyük millet meclisi binası önüne götürülerek devlet başkanı Cemal Gürsel paşaya sunulabiliyor, bir ikincisi paşayı Anıtkabir’e götürüyor, sonra da hipodromdaki geçit resmine katılıyordu…
Evet bir çoğumuzun bildiği gibi Türk mühendislerinin büyük emeği teri ve gayretleriyle üretilen Devrim, benzini bittiği için, kendisine Türk mühendislerinin çalışmayan otomobili olarak damga vurulmuş, üretiminden vazgeçilmiş ve Türk otomotiv sanayine koyulan engelin devrimi olmuştur.
Her nekadar koltuklarına oturamasakta gaz pedalına basıp yollarda gezinemesekte, istendiğinde zor şartlarda bile bu ülkede nelerin yapabildiğinin veya yapılabileceğinin ve aynı zamanda bu çalışmaların nasıl engellendiğinin kanıtı olarak seni hep hatırlayacağız devrim…
İşin gerçeği şu. Bakan kendisi söyledi. Türkiyede otomobil üretiminin en dış katmanı olan oto kaporta bile üretilmiyormuş. Hani biz % 70 Türkiyede üretiliyor dendiği zaman, başta kaportanın ülkemizde üretildiğini sanıyorduk. Yani kaportanın sözde yerli otomobil üretiminde % 70 içinde önemli pay taşıdığını sanırdık. Türkiyede demir-çelik sanayinin ve üretiminin dünyada ön sıralarda olduğunu biliyoruz. Sözde yerli otomotiv üretiminde de ön sıralardayız. Ama hayati öneme sahip kaporta girdisini demekki yıllardır dışarıdan temin ediyormuşuz. Bazen düşünüyorum. Bu ülkenin sanayisini planlayanlar kim? Nereye nasıl teşvik yapacaklarını hala öğrenemediler mi?. Belki Türkiyede orda burda kaporta üretimi vardır. Ama kastedilenin otomotiv sektörü için nitelikli, dünya standartlarında, kolay çürümeyen ve şekli değişmeyen kaporta olduğu anlaşılıyor. Kısaca tamamen yerli otomobil üretimi planlanırken, bir taraftan da böylesine önemli şeylerin üretimini de bir an önce sağlamak lazım. Şimdiye kadar kaporta sacının dışarıdan ihthal edilmesi bile anlaşılabilir değil.
evet %100 yerli otomobilimiz yok ama türk mühendislerin tasarladığı ve üretiminde türk insanının emeği geçen bir sürü model var bunu unutmamak gerekir.
düşene biliyormusunuz arkadaşlar eğer devrim o zamandan üretilmeye devam etseydiler şimdi ne durumda olurduk heralde dünyaya araba satardık bizim hindistandan cinden romanyadan ne eksimiz var ben bi türk olarak zoruma gidiyor ben türkmenistanda yaşıyorum burada bizim ürünlerimize bizim türklerden daha önem veriyorlar bizde kendi ürünlerimize gereken değeri versek alış veriş yaparken dikkat etsek ülkemizin ne kadar gelişip ne kadar büyüceğini düşünün bir ürün alırken türk malı olmasına dikkat edersek bence daha ne devrimler olur
neden simdi olmasin 100 de100???????
arkadaşlar gerçekten yerli üretim bir aracımız olsun, 2009 yılında devrim in özelliklerinde olsun yine de alırdım
düşünsenize bir, İnsanın göğsü kabarırdı yurtdışında Türk malı otomobillere biniyorlar
Tüm uyarılar, tüm göstergeler Türkçe
Düşünmesi bile gurur verici
selamunaleyküm
murat kilic arkadasim sana katiliyorum gercekten dedigin gibi olsa ne iyi olurdu cokda güzel olmasina gerek yok ama yeterki A’dan Z’ye kadar türk mali olsaydi da topraktan olsaydi göze güzel gözükmeseydi bile alirdim yeterki türk mali olsun cok gerilerdeyiz cok ..Rabbim vatanimizda zenginlerinin sayisini arttirsin fakat zenginliginin kimetini bilen birilerin sayisini arttirsin ki hem kendisi icin hemde vatani icin maddi katkida bulunsun yapsin birseyler ama yerli mal cikarsin ama cikarsin..
Inan cok isterim vatanimizinda dünya markasi üretmesini ne olursa olsun cok isterim..Ins bunlarda olur Ins…
Selam ve Dua ile
keşke şu anda kendi ürettiğimiz bi araca binseydim herşeyiyle kendi aracımız ama binek aracımız yokbu
bizim para babalarında bi faaliyet yokki ne koçta ne sabancıda dışardan araba getiriyolar biz amaleliğini yapıyoz biz kaşıkla götürüyoz ama sadece lisansı onların olduğu için adamlar kepçe ile götürüyo cesur iş adamlarımız var ama en zenginlerimiz pek cesur sayılmaz dışardan marka getirmek önemli değil dışarıya mal göndermemiz önemli