Bölgemizde git gide artan gerginlik Türkiye’nin kritik milli savunma projelerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki bu kritik projelerden biri olan MİLGEM TF-2000 hava savunma destroyeri projesi nedir? İşte sizin için hazırladığımız haberimiz.
TF-2000 hava savunma muhribi projesi, Türk Deniz Kuvvetleri için Savunma Sanayii Başkanlığı’nın MİLGEM programı kapsamında planladığı hava savunma muhribi/destroyeri projesidir. Proje tarihi 1999 yılına kadar uzanmaktadır, ancak deprem, ekonomik kriz ve diğer faktörler nedeniyle proje gecikmiştir.
MİLGEM Projesi’nin son aşaması olan TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri Projesi’nin tasarım faaliyetleri 2017 yılında Tasarım Proje Ofisi (TPO) tarafından başlatıldı. İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisini (DPO) tarafından da tasarım ve yol haritası çalışmaları halen devam etmekte.
Başlangıçta 4 adet üretilmesi planlanan TF-2000 Destroyerlerinin sayısı, bölgedeki artan tehditler ve gemilerin envantere gireceği tarih göz önüne alınarak 7’ye çıkarılması kararlaştırıldı. İlk geminin 2027 yılında donanmaya teslim edilmesi planlanıyor. Hava savunma harbinde en önemli sensör olan Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) (X Band)’ın yerli üretimi için büyük çaba sarf edildi.
TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri projesine ilişkin 17-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen IDEF 2021 savunma sanayii fuarında iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan ilki destroyerin sonar ekipmanları ihalesinin Aselsan ve Armelsan ortak girişimine verilmesiydi. Diğer gelişme ise fuarın son basın toplantısında SSB başkanı İsmail Demir’in projeye ilişkin yaptığı açıklamalardı. İsmail Demir, yakında TF-2000 Hava Savunma Destroyeri için ihaleye çıkılacağını belirtti. “TF-2000 Hava Savunma Destroyeri için ihaleye çıkma noktasındayız. Programımızda sivil ve askeri tersaneler arasında bir ayrım yok. Teklif alacağız, değerlendireceğiz ve sonra ihale sürecini yürüteceğiz. Sivil tersaneler işlerinde çok yetenekli ve uzmanlar. TF-2000 bizim için öncelikli bir konu. TF-2000 programı askıya alınmadı.” dedi. Ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri’nin savunma sektörü firmalarıyla işbirliğine de vurgu yapan Demir, “Hem Deniz Kuvvetleri hem de çeşitli kuruluşlar TF-2000 konsepti ve detaylı tasarımı üzerinde araştırma yaptı.” şeklinde konuştu.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin hava savunma destroyerleri ihtiyacına cevap vermek için 2017 yılında başlatılan TF-2000 projesi, MİLGEM Projesi’nin son aşamasını oluşturuyor. TF-2000 destroyerleri, alçak/orta/yüksek irtifa kısa/orta/uzun menzilli güdümlü füzeleri ve balistik füzeleri tespit edebilecek ve balistik olmayan füzeleri imha edebilecek kapasitede olacak. TF-2000 programı kapsamında Türk Donanması için dört hava savunma destroyerleri inşa edilecek. Bu sayının yanı sıra, dört destroyerin inşası da opsiyonlu olacak.
TF-2000 Hava Savunma Destroyerinin Türkiye İçin Önemi?
Projenin önemi, Türkiye’nin savunma sanayindeki yerli ve milli başarılarını göstermesi, hem de Türk Deniz Kuvvetleri’nin hava savunma harbi kabiliyetini arttırması açısından büyüktür. TF-2000 destroyerleri, alçak/orta/yüksek irtifa kısa/orta/uzun menzilli güdümlü mermileri ve balistik füzeleri tespit edebilecek ve balistik olmayan füzeleri imha edebilecek (balistik füzeler hariç) yerli Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) sistemi ile donatılacaktır. Ayrıca, gemilerde yerli üretim 127 mm ana top, Atmaca gemisavar füzesi, SİPER hava savunma füzesi, Gezgin kara taarruz seyir füzesi, Gökdeniz yakın hava savunma sistemi, Nazar yüksek enerjili lazer, Orka hafif torpido gibi çeşitli silah sistemleri kullanılacaktır. TF-2000 destroyerleri, Türkiye’nin kendi kendine yeterlilik yolculuğunun son halkası ve bir kanıtı olacak projelerden biridir. Ayrıca, gemiler TCG Anadolu LHD ve ülkenin gelecekteki uçak gemisi (leri) etrafında merkezlenen Türkiye’nin karşı saldırı gruplarının ayrılmaz bir parçası olacaktır. TF-2000 projesi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel güvenlik ortamında caydırıcılığını ve etkinliğini arttıracaktır.
TF-2000 Hava Savunma Destroyerlerinin Özellikleri
- 8300 ton deplasmanında inşaa edilecek gemi 149 metre tam boya, 21.3 metre genişliğe ve 5.75 metre su çekimine sahip olacak
- En az 26+ knot azami sürat, 18 knot sürat ile en az 5000 deniz mili seyir mesafesi ve senelik ortalama 5000 saat seyir süresi.
- Gemi ana tahrik sistemi: CODOG (2x G/T, 2x ATD)
- Yerli imkanlarla üretilen 127 mm ana top, 16 adet 220 km menzilli Atmaca gemisavar füzesi, 64 adet dikey atım sistemi (VLS) hücresi içinde 150+ km menzilli SİPER hava savunma füzesi (ve diğer füzeler), 1000+ km menzilli Gezgin kara taarruz seyir füzesi, 324 mm Orka hafif torpido, iki adet Aselsan 35 mm Gökdeniz yakın hava savunma sistemi (CIWS), iki adet Meteksan Nazar yüksek enerjili lazer, chaff decoy sistemleri, iki adet UMTAS tanksavar güdümlü mermi (ATGM) istasyonu ve dört adet uzaktan silah istasyonu.
- Alçak/orta/yüksek irtifalı kısa/orta/uzun menzilli güdümlü mermileri ve balistik füzeleri tespit edebilen ve balistik olmayan füzeleri imha edebilen (balistik füzeler hariç) yerli Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) sistemi.
- Dört adede kadar silahlı insansız su üstü gemisi (AUSV), insansız hava aracı (UAV) ve insansız su altı aracı (UUV) gibi insansız sistemler için ana platform görevi.
- Şahi-209 elektromanyetik raylı topunu operasyonel olarak konuşlandırabilecek kapasite.
- İki adet S-70B Seahawk denizaltı savunma harbi (DSH) helikopteri için tam donanımlı tesisler.
Yorumlar