TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından DPT desteğiyle tasarlanıp üretilen uzaktan algılama uydusu RASAT’ın dünyanın dört bir tarafından çektiği ilk görüntüler, Enstitünün Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yerleşkesinde kurulu binasındaki yer istasyonundan başarıyla indirilmeye başlandı.
RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan uzaya gönderilmişti. Dünya çevresindeki bir turunu yaklaşık olarak 98 dakikada tamamlayan RASAT, 17 Ekim itibariyle dünya çevresinde 900 turu tamamladı.
7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı (renkli) görüntüleme yeteneğine sahip, 93 kg ağırlığındaki RASAT, hiçbir kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabiliyor. RASAT’tan elde edilecek uydu görüntülerinin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor.
RASAT uydusunun sistem mühendisliği ve sistem tasarımı Türkiye’de, yurtdışından alınmış herhangi bir danışmanlık olmadan veya yurtdışından mühendislik desteği alınmadan, TÜBİTAK UZAY’da görevli Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından yapıldı ve tüm testler Türkiye’de gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışanda budur Allah’ın izniyle yapamayacağımız üretim yok yeterki ilgili kişiler buna desteğini azaltmasın bizlerede düşen dünyanın her yerinde reklamımızı yapalım biz dünyaya eşsiz buluşlar fetihler ve savaşlar vermiş bir soydan geliyoruz Allah yolumuzu açık eylesin
Bunlar Türkiye Cumhuriyeti Devletine yakışan ve çok önemli gelişmeler. Bu konularda geç kalındığı nedeniyle, daha modern donanımlara devlet ve millet olarak daha hızlı bir şekilde edinmeyiz. Bunların yapımında ve ülkemize sağlanmasında emeği geçen herkese yürekten kutluyorum.
Bu ülke daha çoook başarıların altına imza atacaktır.Uydumuzun çektiği görüntülere nereden ulaşabiliriz acaba.