Türk başlangıç ve temel eğitim uçağı Hürkuş’un kavramsal tasarımı onaylandı.
Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Programı Sözleşmesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile TAI arasında 15 Mart 2006 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Toplam 59 ay olarak öngörülen proje takviminin ilk sekiz aylık kavramsal tasarım aşaması SSM tarafından onaylanmış bulunmaktadır. Proje kapsamında dört adet (iki adedi uçar) Türk Başlangıç ve Eğitim Uçağı prototipi TAI tarafından tasarlanıp geliştirilecek, üretilecek ve test edilecektir.
bireysel olarak ne yapıp yapmadığınıza bakmadan yorum yapmayın arkadaşlar, burada yorum yapan herkes üzerine düşeni yapıyormu hakkıyla? ne çok seviyoruz akıl vermeyi, hüküm vermeyi, bence başlama noktası şurası olmalı; “herkes üzerine düşeni en iyi şekilde yapacak” şu anda ne ile meşgulse, herkes onu en iyi şekilde yapacak, çalışmadan herhangi bir şey olmasını beklersek kendi kendimizi kandırmış oluruz, bakıyorum iddiaa bayileri gençlerle dolu ellerinde kalem gözleri ekranlarda, kupon dolduruyorlar, geleceğini iddiaa ya bağlamış bir nesil başarılı olabilirmi? ne olmasını bekliyorlar? biz kendimiz için birşeyler yaparsak allah ın da yardımıyla, tozu dumana katarız, tarihte böyle oldu gene olur.
Tai ye güveniyoruz ve daha iyilerini yapmalarını diliyorum
Öncelikle bu uçağın yapımına emeği geçen herkesi kutluyorum.Daha önce montaj olarak yapılan F16 uçakları gibi projelerin Türk insanının imalat mantalitesi ve kültürünü önemli oranda değiştirdiğini düşünüyorum.Bu işlerin öyle kolay olmadığını biliyorum (Hızlandırlmış tren örneklerinde yaşanan kazaları gördük).Yani emek vermeden enine boyuna araştırmadan,bilmeden olmaz.Bu emeği veren tüm proje çelışanlarını kutluyorum.Bu bir başlangıçtır.Daha nice yüksek teknoloji projelerinin aynı şekilde gerçekleştirilmesini temenni ediyorum.
Yolunuz açık olsun.
ben yapılan yorumları olumlu buluyorum gerçekten birbirinden güzel yorumlar bende hasbel kader bunlara bi şeyler eklemek istiyorum
malesef bizim ülkemizde güzel yapılan herşeye siyasi gözden bakılıyo bu güne kadar siyasiler kendi dönemlerinde yapılan işlere iyi gözle bakıyo kendi dönemlerinde olmayan işlere hep mualefet ediyo oysa memleket için yapılan bütün güzelliklere iktidarıyla mualefetiyle olumlu baksalar çok daha güzel şeyler olacandan hiç kuşkum yok büyük ülkenin insanına yakışanda budur biz uçakta yaparız hızlı tirende yaparız biz büyük ülkeyiz
süper bi uçak yapmışlar emeği geçenin ellerine sağlık
türkiyede uçak yapılacak olması çok güzel bir olay ama ben türk uçağına binmekten korkarım bir tarafını muhakkak eksik bırakırlar ucuza mal etmek için hile yaparlar. ben güvenemiyorum sebebi 1942de denize ingiliz uçağı düşüyor 65 yıl sonra denizden çıkarılyor inanılmaz bir şey uçağın malzemelerinde en ufak bir paslanma yok kanat uçlarında bisklet tipi zincir ve 4mm fren telleri kullanılmış deniz suyundan enufak bir zarar görmemiş acaba türk malı olsaydı 65 yılda ne olurdu
ben sunu söylüyorum…ARGE yefon ayrilsin.(gerekirse halktan bagis,bütceden pay ve özel sirketlere teknoloji satarak gelir elde etsin)yurt disina beyin göcü tersine döndürülsün.teknoloji casuslugu
ve ürün taklid ve gelistirmelerine agirlik verilsin.kafasinin icindeki beyni en iyi kullanabilen yetenekli mühendisler istihdam edilsin.
kisacasi durmayalim.teknoloji gelistirme seferberligi baslatmaliyiz.
yoksa inanin *** kadar *** ipimizi cekecek.savaslar artik yürekle yapilmiyor ve en son kahraman canakkalede yatiyor.
HÜRKUŞ harika bir uçak şahsen üzerinde çalışan teknisyenlerden biriyim. Hiçbirşeyi küçümsemeyin..
Geç de olsa bu başlangıç için tüm emeği geçenleri kutluyorum. Neden bu kadar geç sorusuna belki cevap olacak şeyleri bir televizyon programından yola çıkarak açıklık getirmeye çalışayım. Programda 1940lı yıllarda Türkiye’de uçak yapan emekli bir mühendis ve hoca ekibiyle ürettikleri 130 beygirlik bir (ithal) motorlu uçağın bir türlü seri üretime geçememesi anlatılıyordu. Ordu siparij veriyor sonra vazgeçiyor. Çünkü motor küçük, tırmanış kapasitesi, manevra kabiliyeti emsallerine göre vs yetersiz bulunuyor. Daha sonra tarımsal ilaçlama amaçlı sipariş veren bir devlet kurumu siparişini benzer gerekçelerle iptal ediyor. Alçak uçuşta ve tırmanış gerektiğinde yeterince güvenli bulunmuyor. Bu arada bu uçaklardan Ürdün’e bir kaçtane hibe ediliyor. Hoca uçağın aslında yine de çok iyi olduğunu iddia ediyor ama neden güçlü bir motor temini yoluna gidilmediğine açıklık getirmiyor. Daha sonra Marshal yardımları geliyor ve 50 tane paket halinde uçak tanesi 200 dolardan Türkiyeye satılınca fabrika kapatılıyor. Türkiye’de uçak sanayinin temeli yıkıldıktan sonra tabi fiyatlar da artıyor. Yani bu kadar basit mi? Bilemiyorum belki başka nedenler de vardır.
dedelerımız yokluklar ıcersınde cumhurıyetımızı kurdu aynı yoklukla ucak fabrıkasını kurdular gecen sure ıcersınde yok edıldıler tum cumhurıyet degerlerı gıbı bu gun pervanelı bır ucak yaptık dıye sevınemıyorumbıle adamlar marsı gectı bız hala karsa nasıl gıdecegımızı bılemıyoruz ben amerıkan ucaklarına ödenen paraları acıyorum yanımızda rusyanınürettıgı su 27 su29 su 47 gıbı ustun savaş ucakları varken neden amerıkan sobalarına yuksek paralar öduyoruz anlayamıyorum dunyanın heryerınde üstun başarılımuhendıslerımız var ve bunu kolaylıkla başarabıleceklerıne ınanıyorum yapılmamasınıda gaflete düşmüs sıyasetcılere baglıyorum bırgun görünmez ustun yeteneklı bır savaş ucagı yaparsak o zaman sevınecegım ınsallah bu mıllet ıcın bırılerı bunu basarır ve bızlerde uyanırız artık muhendıslerımız ıntıhar etmesın ler
ASLINDA BU YAPILAN HİÇDE İYİ BİR ŞEY DEĞİL!
ZAMANIN DA HERŞEYİ İLE YERLİ OTMOBİL YAPMIŞTIK NE OLDU %100 YERLİ İDİ MOTOR DAHİL. SONRA NE OLDU BENZİN BAHANE MAKSAT DIŞARDAN ALDIRMAK TÜRK SANAİ’ Nİ GELİŞTİRMEMEK.
BU OTOMOBİLDEN ÖNCE BİZDE ZATEN UÇK FABRİKASI VARDI VE YURT DŞIŞNDAN SİPARİŞ DAHİ ALINDI. AMA NE OLDU TÜRKİYEDE YEİTİŞİP BÜYÜYEN TÜRKİYE DÜŞMANI VATAN HAİNLERİ SAYESİNDE OLAN FABRİKADA OZAMAN MISIR’A SATILDI.
ACABA NEDEN?
FABRİKAYI OZAMAN SATMASALARDI ŞİMDİ F-16, HAYALET UÇK , F-35 LERİ BİZ YAPMIYACAKMIYDIK BÜTÜN DÜNYAYA BİZ SATMIYACAKMIYDIK…
Öncelikle haberden memnun olduğumu söylemeliyim. Ama böyle şeyleri çok duyduk. Ardından ayrıntılar ortaya çıkınca her defasında tamamen yerli denen şeyin bir kasadan ibaret olduğunu, motorunun ithal edilip montajlandığını anladık. Bir şeye %100 yerli demek için kesinlikle motor dahil olması lazım. Yani Türkiye’de reel olarak yerli kamyon, otobüs, gemi, uçak filan yok. Her şey övünüp avunduğumuz 1930 lu ve 1960’lı yıllardaki başladığı yerden farklı değil. Aradan geçen bunca zaman aralığında daha modern kasalardan başka hiç bir ilerleme yok. Oysa mühendis ve bilimadamları sayısı ve niteliği kat kat arttı. Bence slogan “önce vatan”dan çok “önce motor” olmalı. Bir dizel ve de bir adet benzinli motor fabrikasından başlanmalı. Bu tür denemeler oldu, dizel prototipler üretildi. Devlet hantallığı ve yerli otomotiv sanayinin desteklememesi gibi nedenlerle devamı gelemedi. Bişim şiddetli rekabet ortamında, verimlilik esasıyla çalışacak, devletin (özellikle ordunun) dışarıdan desteğiyle büyüyecek, dış politik manevralarla önü ihracata açılacak, kendini sürekli yenileyen sürdürülebilir bir motor sanayinden bahsediyorum. Müthiş tasarım ve ARGE, üniversite işbirliği vb gerekiyor. Aptal bir fabrika yap, içine biraz işçi, üç-beş mühendis ve başlarına bir müdür ata şeklinde olmaz bu işler. Türkiye’de başarısızlığın nedenleri de bunlar. Bu işe soyuncak sanayicilerin de nasıl duygulara sahip olması gerektiğini söylememe gerek yok. Ülkenin çıkarlarını kendi çıkarları ile birleştiren, hatta üzerinde tutan. Ama yine de dışarıdan devlet politikası olarak sürekli destek alan. Kendi motorlarını üretemeyen ülke birinci dünya liginde yer alamaz. Bunca yıl bütün bunların bir araya gelmemesini sadece bizim beceriksizliğimiz olarak görmek gerçekten saflık olur tabi. Süreç Türkiye’yi kontrol edenler tarafından içerden ve dışardan sürekli engellenmemiş olsaydı çoktan sonuç almak gerekirdi. Belki belli bir tarihten sonra yıllar önce imzalanan gizli antlaşmaların süresi dolar da birden her şey bir araya gelmeye başlar diye umuyorum (sadece tahmin). Umarım bu tarih 2010’dur (iyimser bir tahmin). Yoksa biz 20 yıl sonra da yerli kamyon, yerli uçak balonları ile oynar ve oyalanır olacağız.
Çok güzel şeyler yazılmış arkadaşlar ellerinize sağlık bende birkaş şey eklemek istiyorum mümkünse;
1.Neden Ruya’dan uçak almıyoruz diyen arkadaşıma cevaben Rusya’nın bize uçak satması komik olur çünkü biz soğuk dönemde Rusya’ya karşı kurulumş olan bir örgütlenmenin NATO’nun üyesiyiz. Haliyle düşmanına tabanca uzatmak gibi birşey olur bu. Rus yapımı uçak kullanan tek batılı Avrupa ülkesi Almanya’dır ki onlarda Doğu Almanya zamanından ellerinde kalan uçakları kullanmaktalar.
2.Türkiye kendi uçağını yapamaz mı? Bir türk mühendisi benim görüşümce yapar. TAI,TEİ,ASELSAN v.s. birçok askeri sanayi kuruluşumuz bu tecrübeye ve kabiliyete sahiptir fakat şu var ki yaparız ama satma konusu işin içine girince bir şekilde bloke edileceğimiz kesinir. Bu nasıl olur yeni teknolojileri edinme konusunda ambargoya maruz bırakılırız vs.
Hürkuş uçağıyla yapılan şey Türkiyede ilk defa dünya standartlarında bir uçağın, gövde dizaynı(aerodinamik,dayanım),bazı uçuş alt sistemleri tasarımı, aviyonik geliştirme ve software hazırlanmasını içermektedir.Biz bunu bile zorla yapıyoruz diyen arkadaşa ise yanıtım eğer Saab Gripen Next Generation adındaki dünyaca ünlü, şu anda birçok uçak ihalelerinde favori olarak gösterilen isveç uçağını araştırırsa bu uçağın imalatındaki mühendislerin Türk mühendislerden çok daha fazla çaba sarfetmemiş olduğunu görecektir.Bu uçağın motoru,roketleri,radarı,fırlatma koltuğu ve daha bir çok alt sistemi yabancı menşelidir.Bu yüzden bizimde yakın bir tarihte en azından buna benzer bir uçak imal etmemiz bence imkansız değildir hatta mümkündür.Fakat ondan sonrası daha önemlidir yerli katkıyı artırmak…
proje kesinlikle özgündür.1969 yılında vefat eden mühendis pilot VECİHİ HÜRKUŞ’un anısına ve projesinin özelliklerine sadık kalınarak gerçekleştirilmek istenen bir tasarım sözkonusudur.Model aslına sadık kalınarak inşa aşamasını tamamlayacak ve 78 yıldan beri üretilen 2.yerli uçak tasarımı ünvanına kavuşacaktır.Görüldüğü üzere geç kalınmış bir projedir ancak elde edilebilecek deneyimler türk havacılık sanayisi’sine elbette büyük katkı sağlayacaktır.Sonuç olarak:TÜRKİYE,YABANCI ÜLKELERİN HER TÜRLÜ TEKNOLOJİK BAĞIMLILIĞINDAN KESİNLİKLE KURTULMAK ZORUNDADIR.BUNUN FARKINA VARILMIŞ VE (BAZI!) ENGELLER AŞILMAYA BAŞLANMIŞTIR.KISA SÜREDE AÇIKLAR KAPATILACAK,DÜŞMANLAR İTİNAYLA KUDURTULACAKTIR…
arkadaşlar, uçağı küçümseyen yorumları gördükçe üzüldüm. 2. dünya savaşındna çıkma bile denmiş. uçak şuan dünyadaki en gelişmiş eğitim uçaklarından biri olarak tasarlandı.
Yorumları okuyunca halimize gerçekten üzüldüm. Bu kadar ezikmiyiz biz. Hatta öyle bir hal almışki kendi kendimizle dalga geçer olmuşuz.Ne politika ne de teknolojik yetersizlik, bence en büyük düşmanımız kendi ezikliğimiz. Önce onu yenmeliyiz. Projede çalışan arkadaşlara başarılar diliyorum
bize bu ucaklardan baska ucak yaptirmazlar hele savas ucagi bu ucagida yapmak o kadar zorsa savas ucagini unutmak gerekir kimse kimseyi kandirmasin kimse musteri kaybetmek istemez hele turkiyenin basina gelen amerikanci hukumetler oldugu surece
Öncelikle bu projede çalışan tüm mühendislere başarılar dilerim. Allah zihinlerini açık etsin. çok önemli vazifeleri oldunun ne olur bilincinde olsunlar. Türkiyenin en iyi üniversitelerinden mezun olmuş en iyi mühendisler onlar. onlara çok güveniyoruz. bazı yorum yapan arkadaşlarda projeyi kötülemişler yada bu alanda çok geri kaldığımızı vurgulamışlar. evet geri kaldık ama bu problem şuan bu projede çalışanların hatası değil. ne kadar geri kalsakta bir yerden başlamalı ve farkı kapatmak için çalışmalıyız. isyan ederek, kendimizle dalga geçerek hiç bir yere gelemeyiz. bu kafalar gibi davranırsak 50 yıl sonra yine aynı noktada oluruz. alelem marsa gidiyoor biz nerdeyiz diyip dururuz.
Arkadaslar
UTANMALIYIZ!!!! bu uyduruk seyler ile avutmayalim kendimizi,,, Amerikalilar hobby shoplarda satiyorlar bu kamerali ucaklari
Ruslar ilk uydusunu ne zaman yolladi biliyormusunuz utancimdan soyleyemiyorum
diger komsularimizda uydu gonderiyor uzaya
2009 yilinda bunu yaptik demeye utanirim
ustelik inananin hala ucmuyor bunlar
ARKADAŞLAR BUNLAR GURUR VERİCİ ANCAK FRANSA DUNYANIN EN BUYUK YOLCU UÇKLARINI YAPIYOR BUNLARI GEÇİNİZ BİZİM YERİMİZ ONLARINDA ÜSTÜNDE OLMALIDIR ÖNEMLİ NOT=(SAVUNMA SANAYİMİZ ÇOK İYİ GİDİYOR AYNEN DEVAM ARA VERMEK REHAVET YOK)YOKSA ARAPLARDAN FARKIMIZ KALMAZ ALLAH KORUSUN ADI BİLE KAHREDER
bilenide konusmus bilmeyenide maşallah…
Bu uçak bir eğitim uçağıdır… Dünyada bu eğitim uçağını yapabilen 10 devletten başka devlet yoktur…Bu uçağı 2. dünya savaşında gördüğünüz uçaklara benzetmeyin.. o uçaklardan çok farklı… Türkiyede bu 10 ülke arasına girecek sevineceğinize eleştiriyorsunuz…Niye gelişemediğimiz ortada..Gelişmek için atılan her adımı beğenmiyoruzda ondan… Lütfen askeri konularda bilgisi olmayan arkadaşlar cahilliklerini burada belli etmesinler…
ALLAH yar ve yardımcımız olsun ama bu uçak 17. yüzlıllarında kalmış malesef daha çok çalışmak gerekiyo
Bu uçak Güney Kore ile yapılan bir anlaşmanın sonucu olup birde Güney Kore versiyonu bulunmaktadır.Eğer motor ve avioniklerini kendi inkanlarımızla tamamen yerli olarak üretebilirsek bu dünyadaki gelişmeler açısından hiç birşey olmasada bizim bu trende katılmamız açısından çok güzel bir gelişme olacaktır.Eğer bu uçağı diğer ülkelere satıp para kazanabilirsek eminimki İlerde çok rekabetçi savaş uçaklarımızıda imal edebiliriz.Şu anda Türkiyede elektronik sistemler ve yazılım konusunda baya iyi gelişmeler olmaktadır fakat motor imalatı,dizayn tasarım,kompozit malzemeler vs gibi konularda ise dünyanın baya bi gerisindeyiz.İnş hürkuş bize bu alanlardada baya bi deneyim kazandırır.Tabiiki ben F-16 veya F-35 uçağının bazı bölümlerinin Türkiyede imal edildiğinide biliyorum(F-16 montaj)fakat bunların kendi imalatımıza çokta bi faydası olduğu inancında değilim.Şimdilik taşeronluk yaptığımız görüşündeyim,teknoloji transferi olmadan.TEI’nin daha çok yerli motor imalatı için çalışması gerektiğini düşünüyorum tabii ortakları izin verirse!Gerekirse %100 yerli motor fabrikası kurulmalıdır.Ama havacılık sanayiinde de Türkiyedeki diğer savunma sanayi firmalarında olduğu gibi çok güzel gelişmeler olmaktadır.İnş devamınıda görürüz.
Zaten Türkiye artık 2004 ten beri kendi silahını tankını tüfeğini üretecek durumda 2010da İsrail yapımı heronların yerini %100 Türk yapımı İnsansız Hava Aracı Gözcü alıcaktır.Bu tür konuları yakından takip ederek bilgilenmesiniz deniz kuvvetlerimizde gitgide güçleniyor bizim gururlu TSK timlerimiz allah hepsine yardım etsin.
kiymetli Arkadaslar,
Komplo teorilerini bir kenara birakarak Basta Hürkus tasariminda gelistirmesinde calistigini soyleyen arkadaslar,sormak istedigim sey Sadece Ucak tasarlanmasi degil diger alanlarda da Ulkemizde AR-Ge onunde en onemli engel nedir? mali sikintilar mi? yetismis insan sikintisi mi? kendi malimizi kendimizin gelistirmesi neden yok denecek kadar azdir, ve surekli olarak yerli mali diye devsirme teknolojiler ile yetiniyoruz.
avutun kendinizi
elalem ufo yapıyor artık ufooo……..
israil başımıza çöktüğünde karşılık verebilecek miyiz bu 1900 model fikirlerle.
selametle kalın diyeceğim ama …..
bu tedbirle ne kadar selamet olur varın siz akıl edin(olanlar için)
slm arkadaşlar bu yazılanları okurken sinirden es geçiyorum ya benm aklım ermiyor f16 üretiyoruz abd ye veriyorz onlar bi beyin ekliyor bize satıyorlar bu nasıl kabul edilebiliyor bizim mühendisler ne işe yarıyor evde örgümü örüyorlar çalışıyorlar ama bi işe yaramıyor neden çünkü çalıştırmıyorlar ya türkiyede şöyle bir büyük yok yumrugunu masaya vurupta bu budur biz başkasının malı degiliz nereye sürerse biz oraya gitmeyiz diyecek birisi ve birileri yok arkadaşlar bizim Allah tan başka korkumuz varmın yok ama neden hiç bişi yapamıyoruz neden biliyomusunuz sallıyoruz,bişi olmaz diyoruz bişey olmazdan çocuk oluyor arkadaşlar şunu söylüyorum milletimizi vatanımızı korumak istiyorsak ilk başta çalışalım
Bir de, bu uçağın kopya olduğundan bahseden arkadaşların aerodinamik, yapısal, aviyonik ve sivil havacılık bilgilerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ederim… İki kanadı ve turboprop motoru olan her uçağın birbirinin aynı olduğu yanılgısına düşmelerinin sebebini düşünmelerini tavsiye ederim bir de…
Arkadaşlar, ben de buraya yazmış bir iki kişi gibi proje çalışanlarındanım. Size o açıdan nasıl görünüyor bilemiyorum ama, sertifikalı bir uçak tasarlamak göründüğü kadar kolay bir olay değil… Kaldı ki kiminiz uzaya çıkmaktan bahsetmişsiniz. Değil yürümeden, emeklemeden kanatlanıp uçmaktan bahsetmek gibi bir şey bu. Kitaptan okuyarak uçak tasarımı yapılmaz ki, tecrübe lazım, ekonomik destek lazım, bilgi altyapısı lazım. Bu projenin en önemli getirisi bu olacaktır.
Elbet gönül isterdi ki Nuri Demirağ’ın fabrikası çalıştırılsaydı, ama o defter 60 sene önce kapatıldı.
Türkiye’deki Ar-Ge harcamaları, devlet desteği, üniversitelerin araştırma kapasitesi, kişilerin ekonomik durumları bunların hepsi etkili oluyor…
Bu proje ile “tasarım nasıl yapılır”ı öğreneceğiz öncelikle, sonrasında daha iyi projelere yol açacaktır bu.
çok gerilerdeyiz irandan hindistandan çinden adamlar aya
gittiler uzay üstleri var iran 2015 yılında gidiyor.
amerikadan hayır yok yüzünüzü biraz doğuya dönün onlardan
teknololi alabilirsiniz.
ben bir mühendisim, TAİ yanılmıyorsam 20 yıldan fazladır faalitette ancak maalesef bugüne kadar tam tabiri ile dişe gelir bir iş yapmadı. eyer bu hürkuş uçağı gerçekten % 100 yerliyse ozaman ben şunu bir slogan olarak söylemek istiyorum, 1940 larda kapatılan kayseri uçak fabrikası, dışlanan vecihi demirağ’dan sonra aralık 2008 türk uçak endistrisinin temel atma ayı olarak tarihe geçmelidir. yani TAİ 01.12.2008 de kuruldu diyebiliriz. keşki 1940 da kayseride bezden uçaklar yapılmaya devam etseydi işte o gerçekten bizim olurdu. selamlar.
Temel uçuş eğitimi için çok iyi tasarlanmış bir model olarak ilk bakışta göz dolduruyor. Bu prototipin hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutluyorum.
Tabiki sınıfının sertifika değerlerinde baz alınan kurallarını uyguladıkları için, tasarımı yapan ekibi,bir kopyacı imiş gibi değerlendirip küçümsemeye kalkanları haksız buluyorum.
Birşeylere isyan edeceklerse 1950 lerden sonra Küçük amerika olma hevesi kapsamında, Kayseri ve Etimesgut Uçak fabrikalarındaki O devrin en modern uçaklarını imal edebilen tezgahlarını dağıtıp dönen tekere çomak sokan DEVLET !!!! adamlarına lanet etsinler.
günaydın beyler günaydın siz hala turboprop uçaklamı uğraşıyorsunuz.çinliler aya gitti savaş uçağını yaptı yol
dcu uçağını yaptı hindistan bile aya gitti bunlar uydu gön deriyorlar .zaman en büyük düşman ivedi olarak türk uzay
üssünün kurulması gerekir.çağa yetişemiyen toplumlar
yok olmaya mahkumdur.iranın bile gerisindeyiz.2015 yılına
kadar uzaya çıkıyorlar .finansman yok ise türk halkı bunu
karşılar. saygılar.
mustang P51 den kopya
ya bırakın eğiitim için şu pırpırlı uçakları
istesem ben tek başına bile bu uçağı yaparım ufak bi atölyede
türbine geçin türbine
ben ta Doğu Türkistan dan gelen bir Türk olarak üniversite yıllarımda tulumsaş fabrıkasını gezmiş ve nekadar amerikan ortaklığı olsada Türk yapımı olduğu için Çok sevinmiştim.
yeni tasarlanan hürkuş adındakı uçak ne olursa olsun harıka bir fikir.
sayfanızı ilk defa ziyaret ediyorm .çok güzel konulara temes edilmiş. bunlar insanlarımıza özgüven aşiliyor.
herkese Doğu Türkistan dan selamlar.
http://www.doguturkistanim.tr.gg
http://www.easternturkistan.tr.gg
1938 senesinde Türkiye savaş uçakları yapıp satmış.Hangi zihniyet bu fabrikaları kapatmış.Bizim gelecegimizle oynamış.Şimdi bu uçak hafife alınsa bile yapanlara helal olsun.Çünkü biyerden başlamak gerekiyor.Şu partiymiş bu partiymiş mesele o degil… Biz kimiz…?Gerçekten biliyomuyuz…Hiç birimiz hiç bişeyi bilmiyoruz..Kapılmışız bu bozuk düzene kendi menfaatlerimiz peşinde yaşayıp gidiyoruz…….Bizler zavallıyız….
bence uçak 2.duünya savaşından çıkma bir uçak ve tasasrımda biraz kopyacılık var gibi ama tamamı türk olduğu için helal olsun yani artık……………………..inşallah devamı özel türk uçak fabrikalraı ve savas çş uçaklarıyla ve uzy gemileriyle gelir inşlaah…………………….
Türkiye ve Türk insanı sen en güzele layıksın. Bu güzel bir başlangıç. İnşallah daha iyileri de gelir
millet uzaya çıktı bizde daha yeni bu oyuncakları yapıyoruz ama olsun imkan dahilinde mühendislerimizin daha iyisini yapacagını biliyoruz ve artık kendi tasarladıgımız savaş ve yolcu uçaklarımızı kullanmalıyız kimseye baglı olmamamız lazım sımdiki dünyada yoksa yutulacaz derim ben
Benim merak ettigim bizim büyük holdinklerimiz…bunları herkes bilir, neden her sektöre el atıp yabancılara fakirin işini elinden alıp patentli ürünlerini satarak para kazandırıp ülkemizin sömürülmesine aracı olurlar.Neden bu sanayiye el atıp ülkelerine ve milletine faydalı olmuyorlar?KORKMASINLAR YA EN FAZLA ÖLÜRLER.KARŞI TARAFINDA BİR MERMİSİ EKSİLİR.
böyle haberleri okuyunca çok seviniyoruz.. bu işi yönetenler bir hesap numarası açsınlar.. bizler de onları destekleyelim.. bir de bu işle uğraşanlar maaş için değilde milletimizin belli bir seviyeyi yakalaması için gayret göstersinler.. fedakarlık olmaz ise gelecek nesillere hiçbir şey bırakamayız..atalarımız can mal fedakarlığı yapmasalardı bizler hayatta olurmuyduk.. değil mi..sizlerle gururlanıyoruz.. ey bu milletin akıllıları artık bizleri sevindirin.. göğsümüzü kabartacak işler yapın..
bence devlet türk çalışanlarına ve mühendislerine gereken önemi vermiyor. zeki insanları burs imkanıyla hemen yutdışına çağırıyolar. devlet biraz daha duyarlı olsa bizde kendi uçağımızı kendi gemimizi yapsak daha iyi olmazmı?
türkiye de hiç bir şey eksik değil ama neden insanlara şans tanınmıyor.
umarım artık bir şeyleri yapmamıza izin verirler.
bence türkler çok zeki ama parasızlıktan akılları kurnazlığa çalışıyo halbuki onlardaki akıl bizdede var bunu kullanmak önemli olan yemin ediyorum utanıyorum gevurun uçağına binmekten sizce bir sorun amarika neden birinci??? ” :(
Herkese selamlar. Ben birebir bu proje için gçrevlendirilmiş onlarca TAI çalışanından biriyim. Yorumlarınız için hepinize çok teşekkürler. Olumlu ya da olumsuz eleştirileriniz sorumluluğumuzu arttımakta. Arkadaşlar, HÜRKUŞ bir Turboprop Trainer’dır. Önceden öğrenci pilotlar sırasıyla SF-260, T-37 ve T-38 ile eğitimlerini tamamlıyorlardı. Dünya üzerinde artık SF-260 ve T-37 yerine Turboproplar kullanılmakta. Devamında T-38 Jet Trainer’a geçilmekte. Geç kalınmış bir proje olmasına kesinlikle katılıyorum. Ama başlamak bitirmenin yarısıdır. biz inandık, daha iyilerini yapabileceğimize de inanıyoruz. Bu konuda lütfen siz de bu milletin evlatlarına inanın. Küçümseyenler de lütfen dönüp önce kendilerine bir baksınlar. 1 milyon dolara 2 mühendisle bu işi yapan arkadaşlar, “marsı keşfetmemiz gerekirdi” diyen arkadaşlar, uçak yapmak sizin zannettiğiniz kadar basit değil malesef. Hele ki o uçağa Easa’dan sertifika alacaksanız. HÜRKUŞ bizim çocuğumuz gibi. O Türkiye’nin çocuğu, Türkiye’nin “ilk” sertifikalı uçağı. Marka tescili TAI tarafından alınmış özgün bir prototip. Amacımız öncelikle bu işi kotarmak, devamında ise önce kendi Hava Kuvvetlerimize daha sonra tüm Dünya’ya HÜRKUŞ’un kabiliyetlerini ispatlayıp seri üretime geçmektir.
Herkese saygılarımla…
bu uçak sf-260 başlangıç tekamül eğitim uçağı..İSVİÇRE MENŞEİLİ..Ama özgün prototipini çizmişler..inşallah ülkemiz silah sanai adına başarılı ve muvaffak olur..her ne kadar geç kalınmış bir karar bilre olsa çok iyi bir gelişme.”VATANIN EN ÇOK SEVEN; GÖREV VE VAZİFESİNİN İYİ YAPANLARDAN OLUŞUR..
SELAMLAR..
Arkadaşlar çok iyi güzelde avrupadaki uçaklara bakın yf 23 Mig 35 En Önemlisi Hypersoar Bu Uçaklar Harika Bunlar Gibi Uçak Üretmeliyiz Ama Bu da Bi Balangıç :)
nasıl başlasanm bilemiyorum,.
ama okadar acıvericiki bu durum anlatamam,uyduruktan ve daha üretilmemiş bir uçak için sevinir durum dayız.bunların teknolojisi nedirki 1 milyon dolarla alalade bir garajda 2 mühendis 3-4 teknisyenle bu uçaklar yapılır, buğün bunlara benzer uçakların k.ırakta üretimi için anlaşmalar yada görüşmeler yapılmış, gazetelerde manşet manşet çıktı… neden bahsediyorsunuz siz teknoloji bir evrim işidir ve biz bunun çok gerisindeyiz yapacağımız 3 şey var 1.yurt dışında aklınıza gelebileçek her alanda çalışan yetişmiş ınsanlarımız var onları ve yabancı bilim adamlarını ülkeye çekmek 2.olabilecek her şekilde yüksek teknoloji ülkeye sokmak. 3. nepahasına olursa olsun teknoloji casusluğu yapmak ve yüksek teknoliji yatırımlarına otak olmak ancak buşekilde aradaki mesafeyi kapatabiliriz bunlar olabilecek şeyler.
Hürkus Türkiye icin en önemli Proje!
ATATÜRKün Sözünü hic unutmayin
“ISTIKBAL GÖKLERDEDIR!”
yıllar önce uçak üretmeyi başarmış bir ülke olarak bununla gurur duymamız beklenemez şimdiye kadar marsı bile keşfetmemiz gerekirdi
600 yıl dünyaya hükmetmiş olan osmanlı torunları olarak bize böyle bir yenilik yakışır neden bizim de yeniliklere ihtiyacımız olmasın kartal 20
Yerden göğe kadar haklısınız kardeşler.Birileri Türk Yönetimini ele geçirmiş durumda.Onlara fazla kızmıyorum da şu geri zekalı bazı gazeteci ve köşe yazarları var onlara ifrit oluyorum.Haini anladık ama bu aptallara ne oluyor?Sırf akıllı ve çağdaş etiketini alabilmek için “bir yerlerden” yapmayacakları salaklık yok, memleketi satmak dahil.Burhan Yamuk gibi mesela.Yaa sinir katsayım artıyor böyle şeyleri düşününce başıma ağrılar giriyor.İnsan demek ki bu kadar alçalabiliyor.Teknoloji dünyamızda da böylesi Yamuklar var işte.Ama bu rüzgar hep onların hesabına esmez.Çünkü eskisi gibi değil insanımız haini de biliyor aptalı da.Şimdi nasıl efendilerine kuyruk sallıyorsa bu Yamuklar dillerini çıkarıp, yarın merak etmeyin bize de sallarlar.Ama işte o zaman kuyruklarını koparmak lazım.Lisedeki İngilizce öğretmenim “oğlum kim kendini fazla akıllı zannederse salağın önünden gidendir.” derdi.Bunlar o türden akıllılar.
gayet güzel ama geç kalınmış.yazıkki su an sadece bize ait bi savaş uçağımız yok.oysa biz 1938 yılında ilk uçağımızı yapmış ve uçurmuş bir milletiz.ben inanıyorum insanımıza destekle ve milli bir duruşla dünyanın en iyilerini yaparız yeterki insanımıza destek verilsin korunsun.neden korunsun diyorum;duyumlarıma göre 7 türk mühendis f-16 yazılımını yapmışlar.fakat şaibeli bir şekilde kaza geçip ölmüşler…tam bağımsız bir türkiye istiyoruz.
bizim ülkemzi biz değil bizden farklı güçler yönetiyor ve bu güçlerinde türkiyenin teknoloji ve ağır sanayisinin olması işlerine gelmiyo sanki gizli bir ağ gibi şebeke gibi hatta masonik bir örgüt gibi herşeye bu güçler karar veriyor inanın bir türk ışınlama makinası dahi yapsa elinden alıp yok ederler inanılmaz bişey bu bu olay en son erke dönergecinde yaşandı bunun öneüne geçmek için ne yapmalı bilmiyorum ama mutlaka artık buna son vermeli araba üretmek tank üretmek uçak üretmek için önce bunun karşısında duran güçleri yok etmek gerek …….
farkındamısınız bilmiyorum ama türkiye dunyaya oranla 50 yıl geriden gelio bu boyle gider neden izin vermez ler oyle ileri teknolojiye felan ama bunu yıkıp kendimize gelecek gucumuz var…
Evet , gerçekten gurur verici bir olay..Lakin bundan 40 sene evvel Kayserimizde zaten bir uçak fabrikamız vardı ve o dönemin teknolojileri bizde de mevcuttu..Fakat talihsizliğe bakın ki (!) Biz ABD den uçak almayı daha uygun gördük..Aslında söyleyecek çok sözüm var bu konuda ama bazen susup ileriye bakmak daha mantıklı…Bu tek motorlu eğitim uçağının günümüzde askeri eğitimler için yeterli olup olmadıgıda kafa karıştırıyor..Misal İsrail artık kendi üretimi olan (ABD degil) javelin jetleri (jet motorlu, pistonlu degil..) ile egitim veriyor..Ayrıca bu uçaklar alçak irtifa da ani saldırılar içinde yeterli potansiyele sahipler..Ben TAİ den çok daha iyileri beklerdim..Ve bekliyorum..Biliyorum ki yapabilecek gücümüz var..Bunu burada TAİ yi onurize etmek için degil..Bir bakıma ellerinden gelebilen bir şeyi yapmadıkları için kızdığımdan söylüyorum…Beyler kahvelerinizi bir kenera bırakın ve bilgisayarlarınızın başına oturun…Bu ülkenin tam bagımsız olabilmesi için, kimseden teknoloji yalvarmaması gerekir..Ha bu arada, Pakistanlı kardeşlerimiz bize her türlü füze,tank ve uçak teknolojilesi vermeye hazır..Pervez Müşerref, bu konuyu Türkiye ile alakalı olan her soruda ve röportajda dile getiriyor..Beraber bu iki kardeş ülkeyi yükseklere taşımanın zamanın geldiginin altını çiziyor..Sakın pakistanı hafife almayın beyler..Adamlar bu işleri gerçekten iyi biliyor..Çinlilerden önce pakistanlı kardeşlerimizle teknoloji transferi yapmak bence orta asya politikalarımız için daha iyi olur.. ;) Saygılar sunarım…Tai yi de canı gönülden tekrar tebrik ederim…Başarılar…
ya biz yapıyoruz ama üretemiyoruz neden acaba?artık buan bir son vermek lazım.bizim diger devletlerden neyımız eksik ya iz alacağımıza neden satanolmuyoruz hem ülke ekenomiside gelisir bu devlet bu kafayla hiç ilerleyemez.
boylelıkle ılk kez mıllı bır ucak tasarımı yapılıyor gec kalınmıs bır olay am bızı gururlandıran bu guzel haber taı nın dunyayda bayrak gostermsenı ve artık mıllı bır ucak tasarımı yapabılıecek sevıyeye geldıgımızı ılan etmıs olacagız yalnız taı t 38
tolon ucaklarını bır tanesını daha gelıstırıp muharıb ucak yapma yoluna gıtme gayretınde olmalı aynı zamamda taıde ınsa edılen uydu ınsaat alanı bıtınce ınsallah usazda gokturkde goruruz taı artık f16
lıans altında deyılde farcalarını uretmek le yetınmememlı sebebı turk hava kuvvetlerı kendı muharıp ucagını uretıp dost ulkelere satabılır bırde amerıkan mallarını artık kulanmak yerıne argeye yatırım yappıp kendı ulusal sanayımızı gelıstırıp bu alanda
dunyayay bayrak gostermelıyız orneyın amerıka bu gereklı teknolıjıyı vermıyor bırde her seyı kendı denetlıyor asıl sorum sudur neden rus savas ucaklarını alıp onlardan daha ıyı gelıstırmeyelım su 27
lerı
dunyada
daha kımse
vuramadı artık hava kuvvetlerı amerıkan yerıne rus ucakalrına donmesı lazım gerekce ıse awaks lar kosovad bızım f16 ları bloke ettıler hıc olmazsa eh harpunutulerını kendımız yapmamaız lazım adamalr hemyunana hemde bıze aynı ucagı verıyor bunun ıcın taı ye destek verıp stratejı gelıstırp2023
yılında cumhurıyetımızın 100yılında kendı bır muharıp ucagımız ucurmamaız lazım turk ulusunun gucu herseye yeter yeterkıdesteklıyelım taı yle bır turk gencı olarak gurur duyuyorum ama ısın basndalr allalh utandırmasın sızı ne mutlu turkum dıyene ıstıkbal goklerdedır
artık bu saatten sonra Türkiye daha iyilerinide yapmalı her konuda tank,top,tüfek hükümetlerde bunlara her imkanı vermeli ben bu ülkenin yetiştirdiği mühendislerin her şeyi yapabileceklerine olan inancim sonsuz haydi Türkiye durma
Hürkuşun uçtuğunuda basında açiklayalım lütfen saygılar.