Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile birlikte Yüksek Stratejik Komite 9 Toplantısı’nda çeşitli alanlarda 12 iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmalar, siyasi, kültürel, askeri, bilimsel, teknolojik, mali ve ticari alanları kapsıyor.
İki lider, ortak bildiride, Türkiye-Katar ilişkilerinin stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu, bölgesel ve uluslararası meselelerde iş birliğini artırmayı, terörle mücadelede dayanışmayı ve Katar’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymayı vurguladılar.
Anlaşmalar arasında, iki ülkenin askeri iş birliğini ve savunma sanayisini geliştirmeyi, ortak tatbikatlar, eğitimler ve askeri danışmanlık hizmetleri sunmayı, askeri araç-gereç ve teçhizat alımını kolaylaştırmayı hedefleyen Askeri Çerçeve Anlaşması da yer alıyor.
Ayrıca, Türkiye ve Katar’ın Hamad Bin Khalifa Üniversitesi arasında bilimsel araştırma, teknoloji transferi, inovasyon ve girişimcilik alanlarında iş birliğini artırmayı, ortak projeler, programlar ve etkinlikler düzenlemeyi, akademik personel ve öğrenci değişimini teşvik etmeyi amaçlayan Bilimsel İş Birliği Mutabakat Zaptı da imzalandı.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası arasında yatırımın teşviki alanında iş birliği mutabakat zaptı da imzalanarak, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, yatırım fırsatlarının tanıtılması, yatırımcılara kolaylık sağlanması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, yatırım anlaşmazlıklarının çözülmesi hedeflendi.
Eğitim ve kültür alanındaki iş birliği de güçlendirildi. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı ile Katar’ın Lusail Üniversitesi arasında Türkiye Türkçesi öğretim merkezleri kurulmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Katar Kültür Bakanlığı arasında kültürel alanda iş birliği mutabakat zaptının uygulanmasına yönelik üçüncü yürütme programı da imzalandı.
İmzalanan anlaşmalar, Türkiye ve Katar arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da pekiştirilmesine, bölgesel barış ve istikrara katkı sağlamasına, iki ülkenin ortak çıkarlarını korumasına ve geliştirmesine vesile olacak.
Türkiye ve Katar arasında ticari, askeri ve kültürel ilişkiler.
Türkiye ile Katar arasında diplomatik ilişkiler 1972 yılında kuruldu. İki ülke arasında köklü dostluk ve kardeşlik bağları bulunmaktadır. Türkiye ile Katar arasındaki ilişkiler, siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, dini ve sosyal alanlarda çok boyutlu ve kapsamlı bir yapıya sahiptir. İki ülke arasında bölgesel ve uluslararası konularda da yakın bir işbirliği ve eşgüdüm bulunmaktadır.
Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine ulaşması, 2010’lardan beri yaşanan bölgesel gelişmelerle ivme kazanmıştır. İki ülke, Suriye, Libya, Mısır gibi ülkelerdeki iç savaşlarda aynı grupları desteklemiş, Katar’ın ambargoya maruz kalması gibi krizlerde birbirlerine destek olmuştur.
Türkiye ile Katar arasında bir çok belge imzalanmıştır. Bu belgeler arasında askeri çerçeve anlaşması, yatırımın teşviki anlaşması, su yönetimi anlaşması, kültürel işbirliği anlaşması gibi anlaşmalar bulunmaktadır.
Türkiye ile Katar arasındaki dış ticaret hacmi, 2002 yılında 26,23 milyon dolar iken, 2019 yılında 1,4 milyar dolara yükselmiştir. İki ülkenin orta vadeli hedefi 5 milyar dolardır. Katar, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 34. sırada yer almaktadır.
Katar, Türkiye’nin stratejik ortaklarından biri olarak, Türkiye ekonomisinin zor günlerden geçtiği ve dış finansman bulmakta güçlük yaşadığı dönemlerde de döviz girişi sağlamıştır. Katar sermayesi, Borsa İstanbul, Tank Palet Fabrikası, İstinye Park, Haliç Altın Boynuz Projesi gibi önemli yatırımlara sahiptir.
Yorumlar