Türkiye ve Katar’dan Çip Üretimi İş Birliği

Türkiye, çip üretimi konusunda önemli bir adım attı.

macro photography of processor pins
Photo by Pixabay on Pexels.com

Türkiye, çip üretimi konusunda önemli bir adım attı. TÜBİTAK ve Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği anlaşması ile Gebze’de bir çip üretim tesisi kurulacak.

26 Nisan 2023 TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve “IDEA Incubation” kuluçka merkezi açılış töreni gerçekleşti. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi (HBKU) Rektörü Prof. Dr. Ahmad M. Hasnah ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çip endüstrisinin küresel pazar büyüklüğünün 600 milyar dolara ulaştığını ve 2030 yılına kadar 1,5 trilyon dolara yaklaşacağını belirterek, bu alanda Türkiye’nin rekabet gücü kazanması gerektiğini söyledi. Varank, TÜBİTAK’ın yeni Çip Üretim Tesisi’nin tanıtımını yaptıklarını ve bu tesisin “Türkiye Yüzyılı”nın nişanelerinden biri olacağını kaydetti.

Varank, TÜBİTAK ve Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi arasında sağlanan iş birliğiyle hayata geçirecekleri çip yatırımını çok önemsediklerini dile getirerek, çip üretim hattının kurulabilmesi için gerekli olan ve 30 milyon doları bulan makine ve ekipmanların, HBKU tarafından temin edileceğini bildirdi. TÜBİTAK BİLGEM’in ise temiz odaların inşa edilmesinden, makinelerin Katar’dan getirilerek kurulmasından ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacağını anlattı.

Varank, makine ekipmanların Gebze kampüsüne getirilmesinden sonra bir sene gibi bir sürede bu tesiste 65 nanometre çip üretmeye başlayacaklarını ve iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesise sahip olacaklarını ifade etti. Varank, ayrıca çip tasarım firmalarına 600 milyon lira mali destek vereceklerini duyurdu.

65 nanometre çipler, galyum nitrür temelli çipler olarak biliniyor ve savunma radarı, elektronik harp, güç elektroniği, uzay teknolojileri, elektrik iletim altyapısı, elektrikli araba, havacılık, yüksek hızlı tren ve 5G cep telefonu sistemleri gibi stratejik teknolojilerde kullanılıyor. Bu çipler sayesinde Türkiye hem katma değerli ihracat yapmayı hem de milli güvenlik açısından stratejik bir kabiliyet kazanmayı hedefliyor.

https://www.tubitak.gov.tr

Yüzde 100 yerli bizim kızılelmamızdır! yuzde100yerli.com, milli projelere, yerli ürünlere, markalara ve girişimlere ait haberler, videolar, incelemer! Yerli malı, yüzde yüz yerli, %100 yerli.