Türkiye, demiryolu taşımacılığında yeni bir döneme giriş yapmak üzere. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen hızlı tren setlerinin ilk testlerinin 2025 yılında gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
Bakan Uraloğlu, “Türkiye, demiryolu teknolojisinde kendi kendine yeten bir ülke haline geldi. Milli Hızlı Tren Projesi, bu bağımsızlığımızın somut bir göstergesi olacak” dedi. Projenin, tasarım süreçlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve 2024 yılının son çeyreğinde montaj aşamasına geçileceğini açıkladı.
Milli Hızlı Tren Setleri, 225 km/s hıza ulaşabilme kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bu trenler, 8 araçlı setler halinde üretilecek ve her set 582 yolcu kapasitesine sahip olacak. Trenlerde kullanılan teknolojiler arasında kapı ve bölme duvarlara entegre hayalet ekranlar, temassız hızlı şarj istasyonlu katlanır masalar, konforlu deri ve kumaş koltuklar, bistro alanında 3 boyutlu hayalet ekran teknolojisi ve endirekt aydınlatma sistemleri bulunuyor.
Bakan Uraloğlu, projede kullanılacak tren kontrol yönetim sistemi ve cer sisteminin de yerli ve milli olarak geliştirildiğini vurguladı. Bu, Türkiye’nin demiryolu teknolojisinde tam bağımsızlığını ilan ettiği bir proje olarak öne çıkıyor.
Projenin son aşamasında, 2025 yılının son çeyreğinde hızlı trenin raylara indirilerek dinamik yol testlerine başlanması planlanıyor. Bu testlerle birlikte, Türkiye’nin kendi teknolojisiyle ürettiği hızlı trenlerin yolcu taşımacılığına hazır hale gelmesi bekleniyor.
Yorumlar