Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya gönderilmeden önceki son testlerini de başarıyla tamamlıyor. Son olarak, uydu güneş panellerinin uzay ortamında çalışabilmesini sağlayacak açılım testi tamamlandı.
TUSAŞ’ın Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) gerçekleştirilen testte, Türksat 6A’nın güneş panelleri açıldı ve katlanabilir mekanizmaların doğru şekilde çalıştığı görüldü. Test sonucunda, uydu güneş panellerinin uzayda elektrik üretmek için gerekli olan açıya ulaştığı ve herhangi bir sorun olmadığı belirlendi.
Savunma Sanayisi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, testin ardından yaptığı açıklamada, Türksat 6A projesinin Türkiye’yi dünyada haberleşme uydusu bulunan 10 ülkeden birisi yapacak dedi. Görgün, “Savunma sanayisinde tam bağımsızlık hedeflerimizin en önemli aşamalarından biri olan haberleşmede, TÜRKSAT 6A ile önemli bir aşamayı daha başarıyla geçmiş olacağız. Ülkemizi dünyada haberleşme uydusu bulunan 10 ülkeden birisi yapacak olan uydumuzun, uzayla buluşacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum. Türkiye’nin adını uzaya yazdırmak için canla başla çalışan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Türksat 6A’nın geliştirilmesinde TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH gibi yerli firmaların katkısı büyük. Türksat 6A, 2024 yılında uzaya gönderilmesi planlanıyor. SpaceX şirketinin Falcon 9 taşıyıcı roketi ile fırlatılacak. Türksat 6A, 42° doğu boylamındaki GEO-yer senkron yörüngeye yerleştirilecek. Uydunun ömrü 15 yıl olacak. Türksat 6A, 20 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak. Uydunun azami güç üretimi 8,4 kW olacak. Uydunun kütlesi yaklaşık 4250 kg olacak. Türksat 6A, hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılacak bir uydu. Türksat 6A, Türkiye’nin uzayda kendi uydusunu tasarlayan, üreten ve işleten 10 ülkeden biri olmasını sağlayacak.
Yorumlar