Türksat 5B ‘nin başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmasının ardından, çalışmaları süren yerli uydu 6A ‘nın da yakında uzaya fırlatılacağı bilgisi paylaşıldı.
TÜBİTAK 1007 programı kapsamında desteklenen Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ‘nın yapım çalışmaları TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) koordinasyonunda devam ediyor. Aralık 2014’te başlayan projede TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK 2 uydu projelerinde elde ettiği bilgi ve deneyimlerinden güç alarak çalışmaların yürütülmesinde önemli bir sorumluluk üstleniyor. TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarının ortakları arasında bulunduğu projede uydu alt sistemlerinin birçoğu uydu yer istasyonu ve yazılımları tamamen yerli kaynaklarla geliştiriliyor. Sistem seviyesi testlerin devam ettiği projede uydunun 2023’te uzaya fırlatılması hedefleniyor.
TÜRKSAT 6A ’nın yörüngede göreve başlaması ile ülkemizin haberleşme uyduları alanındaki ihtiyacının önemli bir bölümü uydunun hizmet ömrü olan 15 yıl boyunca karşılanmış olacak. TÜRKSAT 6A’nın geliştirilmesi ile Türkiye, haberleşme uydusu geliştirebilen 10 ülke arasına girerek önemli bir kazanım elde edecek. TÜRKSAT 6A’da görev alacak yerli ekipmanlar gelecek uzay görevlerinde ihtiyaç duyulacak talebe hazır çözüm sunacak.
Görsel: https://www.tusas.com
Yorumlar